Workshop on “Laser Diodes for Space Applications”

Here you can find the participants' presentations given at the Workshop. Follow the links for the session or talk to find the file.

 

Note: Some of the presentations have not been uploaded by request of the author.

 

Monday November 23

Time

Duration

Topic

14:00

10 min

Welcome to III-V lab

14:10

10 min

Welcome to the workshop (Ignacio Esquivias, UPM)

14:20

90 min

Session 1: (Chairman: Ignacio Esquivias, UPM)

 

30 min

Failure physics of laser diodes. Historical issues and recent updates.

(Massimo Vanzi, University of Cagliari)

 

30 min

Sudden degradation of AlGaAs-based high-power diode lasers: Analysis of bulk and facet failures.

(Jens Tomm, Max-Born Institute)

 

30 min

Space qualification strategy for laser diodes

(Olivier Gilard, CNES)

15:50

30  min

Coffee break

16:20

100 min

Session 2: (Chairman: Michel Krakowski, III-V Lab)

 

30 min

High-brightness multi-section semiconductor laser for space-borne lidar measurements of atmospheric carbon dioxide.

(Ignacio Esquivias, UPM)

 

30 min

8 Years in Space: Laser Diode Pump Modules in the Laser Communication Terminal

(Hanno Scheife, TESAT Spacecom)

 

20 min

Low-noise pump sources for laser communication terminals

(Karl Häusler, FBH)

 

20 min

A unified multiple stress reliability model for 1.55 µm DFB laser diode module for space validation.

(Alain Bensoussan, IRT Saint Exupery/Thales)

18:00

 

End of first day

 

 

 

Tuesday November 24

Time

Duration

Topic

09:30

70 min

Session 3: (Chairman: Martin Traub, Fraunhofer ILT)

 

30 min

Semiconductor laser development for space applications at III-V lab

(Frédéric van Dijk, III-V Lab)

 

20 min

Passive coherent combining of two high-brightness tapered laser diodes in a Michelson external cavity

(Guillaume Schimmel, Institut d’Optique)

 

20 min

A versatile technology platform for micro-integration of diode-laser based, space compatible modules

(Ahmad Bawamia, FBH)

10:40

30  min

Coffee break

11:10

90 min

Session 4: (Chairman: Frédéric van Dijk, III-V Lab)

 

30 min

Beam Shaping of High Power Laser Diodes for Space Applications.

(Martin Traub, Fraunhofer ILT)

 

30 min

Evolution and perspectives of QCW high power laser diodes for space applications (Andreas Kohl, Quantel)

 

30 min

Space qualified solutions with high-power diode lasers.

(Martin Wölz, Jenoptik)

12:40

60 min

Lunch break

13:40

90 min

Session 5: (Chairman: Juan Barbero, ATN )

 

30 min

Laser diode reliability testing for Space applications

(Lip Sun How, Adveotec)

 

30 min

Testing and evaluation of laser diodes for space applications at ESTEC.

(Jorge Piris, ESA)

 

30 min

Testing of laser diodes for space applications at ALTER

(Juan Barbero, ATN)

15:10

30 min

Coffee break

15:40

60 min

Session 6: (Chairman: Gerhard Ehret, DLR)

 

20 min

Discrete Mode Laser Diodes emitting at λ~689 and 780 nm for Optical clocks applications.

(Richard Phelan, Eblana)

 

20 min

Dual-frequency VECSEL for atomic clocks using coherent population trapping (Paul Dumont, Institut d’Optique)

 

20 min

Optoelectronic modules and sub-systems for laser-based satellite communications

(Efstratios Kehayas, Gooch & Housego)

16:40

10 min

Concluding Remarks (Ignacio Esquivias, UPM)

16:50

60 min

III-V Lab tour

17:50

 

Workshop Ends

This project has received funding from the European Union
Seventh Framework Programme under grant agreement n° 313200.

Contact

CEMDATIC- Universidad Politécnica de Madrid

ETSI Telecomunicación.

28040 Madrid

 

Use the contact form to send us your comments

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio Recomendar esta página Recomendar esta página
© CEMDATIC- Universidad Politécnica de Madrid