Workshop on “Laser Sources for LIDAR Applications”

Here you can find the participants' presentations given at the Workshop. Follow the links for the session or talk to find the file.

 

Note: Some of the presentations have not been uploaded by request of the author.

 

Tuesday, November 25th

Time

Duration

Topic

09:00

10 min

Welcome to DLR

(Prof. Markus Rapp, Director of DLR Institute of Atmospheric Physics)

09:10

10 min

Welcome to the Workshop (Ignacio Esquivias, UPM)

09:20

90 min

Session 1: (Chairman: Ignacio Esquivias, UPM)

 

30 min

High power fiber lasers for Doppler wind lidars: requirements and experimental performances (Jean Pierre Cariou, LEOSPHERE)

 

30 min

Diode based coherent LIDARs for wind sensing

(Christian Pedersen, DTU Fotonik)

 

30 min

Potential of compact light sources based on hybrid integration of tailored diode lasers and electronics for LIDAR applications (Bernd Sumpf, FBH)

10:50

30  min

Coffee break

11:20

80 min

Session 2: (Chairman: Michel Krakowski, III-V Lab)

 

30 min

BRITESPACE: High Brightness Semiconductor Laser Sources for Space Applications in Earth Observation (Ignacio Esquivias, UPM)

 

30 min

High power pulsed fiber laser for spaceborne DIAL lidar and system modelling (Claudine Besson, ONERA) 

 

20 min

Frequency Reference Stabilized Laser System for CO2 Monitoring

(Renaud Matthey, Université de Neuchâtel)

12:40

80 min

Lunch break

14:00

100 min

Session 3: (Chairman: Martin Traub, Fraunhofer ILT )

 

30 min

Optical parametric devices for airborne and spaceborne lidar applications

(Andreas Fix, DLR)

 

20 min

Robust design and assembly technology of a 1645 nm OPO for French-German satellite mission MERLIN (Florian Elsen, Fraunhofer ILT)

 

30 min

Range-resolved atmospheric CO2 measurement using coherent DIAL at 2 µm (Fabien Gibert, LMD-IPSL)

 

20 min

Lidar activity at ENEA Frascati

(Luca Fiorani, ENEA)

15:40

30  min

Coffee break

16:10

70 min

Session 4: (Chairman: John Rarity, University of Bristol)

 

30 min

High Peak Power Solid State Laser Sources for LIDAR Applications

(Hans-Dieter Hoffmann, Fraunhofer ILT)

 

20 min

Single-Frequency Pulsed Solid-State Lasers for Lidar Applications

(Christoph Bollig, Abacus Laser)

 

20 min

Photonic devices and components for airbone and spaceborne lidar systems/Case study: Development of an innovative DPSS laser system (ESA QOMA project) (George Avdikos, Raymetrics)

17:20

First day ends

19:00

Coach departure to restaurant for Workshop Dinner

 

 

Wednesday, November 26th

Time

Duration

Topic

09:30

70 min

Session 5: (Chairman: Juan Barbero, ATN)

 

30 min

BELA Laser - qualifying a reliable laser source for planetary missions

(Reinald Kallenbach, MPI / Kai Weidlich, Zeiss Cassidian Optronics)

 

20 min

Laser ranging interferometer for future gravity missions – GRACE–FO and beyond (Kolja Nicklaus, SpaceTech Gmbh)

 

20 min

Laser power requirements for space-borne remote sensing of CO2

(Xiao Ai, University of Bristol)

10:40

30  min

Coffee break

11:10

60 min

Session 6: (Chairman: Gerhard Ehret, DLR)

 

30 min

Laser source specification for applications in ground airborne and space LIDARs (Pierre Flamant, LMD-IPLS)

 

30 min

Direct detection UV LIDARs for avionics (Nikolaus Schmitt, Airbus Innovation Works)

12:10

15 min

Concluding remarks (Ignacio Esquivias, UPM)

12:25

95 min

Lunch break

14:00

45 min

Tour of DLR’s research aircraft at the Flight Experiments Facility

14:45

Workshop ends

 

 

 

This project has received funding from the European Union
Seventh Framework Programme under grant agreement n° 313200.

Contact

CEMDATIC- Universidad Politécnica de Madrid

ETSI Telecomunicación.

28040 Madrid

 

Use the contact form to send us your comments

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio Recomendar esta página Recomendar esta página
© CEMDATIC- Universidad Politécnica de Madrid